Teljesítés a telefon GPS adatai segítségével

2021 márciusától lehetőség van QR kód olvasás nélkül is teljesíteni az online kihívásokat a mobiltelefon GPS adatainak a segítségével. Ehhez a már korábban is meglévő esemény oldalra került fel egy új gomb "GPS pozíció ellenőrzése!" elnevezéssel. Ezt az esemény oldalt érdemes lehet külön lapon megnyitni a telefonunk böngészőjében a könnyebb kezelhetőség érdekében. A gomb csak az éppen indulni készülő/úton lévő felhasználónak jelenik meg egy új esemény regisztrálása után, a követőknek nem. A gomb megnyomása után szükség van a GPS adatainak eléréséhez szükséges jóváhagyásra. Lásd a fotó:Ha sikeresen engedélyt adtunk a GPS használatára az oldalnak, akkor ezután elkezdi lekérni az aktuális pozíciónkat. Amíg nem elég pontosak a GPS adatok (az oldal ezt jelzi!), addig várjunk, vagy ha az oldal önmagától közben újratöltődik, akkor bátran nyomjunk rá ismét a gombra! Sikeres GPS pozíció lekérése után két eset lehetséges:

Ha nem valamelyik csúcs közelében vagyunk, akkor a rendszer egy listát fog adni a felkeresendő csúcsokról, azok távolságáról és irányáról. Az irányt csak hozzávetőlegesen az égtájak rövidítésével adja meg, pl: Észak-Észak-Kelet: ÉÉK, a távolságot viszont méterre pontosan. Lásd fotó:
A másik eset, hogy valamelyik csúcsnál vagyunk. Ez esetben pont ugyanaz fog történni, mintha leolvastuk volna a kihelyezett QR kódot és megnyitottuk volna a visszakapott linket, csak most automatikusan. Ebben az esetben tehát a GPS pozícióval igazoljuk a csúcsot. Más teendő nincs, irány a következő! :)

A rajtot és a célt is tudjuk ilyen módon, a GPS segítségével igazolni!

Fontos megjegyezni még, hogy a GPS pozíció ellenőrzése csak akkor működik:
- ha térerőnk is van, mivel a telefonunk ilyenkor a szerverrel is kommunikál. Ha tehát valamelyik csúcson nem lenne az adott szolgáltatóval térerő, akkor olvassuk le a QR kódot, ahogy eddig és nyissuk meg a linket később ahol már lesz térerő! Ne felejtsük, hogy a technikai nehézségek nem lehetnek mentségek egy kihagyott csúcs esetében!
- ha az oldalt https:// kezdéssel nyitottuk meg. Emiatt nem kell különösebben aggódnunk, ugyanis ha nem így tettünk volna, az oldal akkor is átírányítja magát http-ről a https protokolra!